hommage fons van iersel

Postuum eerbetoon aan Fons van Iersel betuigd door Cultuurwethouder Marcelle Hendrickx (Tilburg) voor zijn bijdrage aan:
“de onuitwisbare cultuurimpuls voor Tilburg vanuit notabene Hilvarenbeek”

 

Op 4 september 2023 nam een breed geschakeerd gezelschap in de volle grote zaal van Popcentrum 013 in Tilburg afscheid van de bij een klusongeval overleden Fons van Iersel.
Fons belandde vanuit Loon op Zand via de liefde in de zeventiger jaren in Hilvarenbeek en raakte actief betrokken bij de lokale jongerenbeweging rondom trefsentrum Lieve Hemel, het muziekfestival Bikse Fiste en de ‘anarchistische’ volksmuziekgroep De Veulpoepers.
Gaandeweg verplaatste deze groep haar werkterrein naar Tilburg wat resulteerde in allerlei initiatieven: Stichting RK de Veulpoepers, collectief café de Egelantier, allerlei kleinschalige initiatieven als drukkerij Overmorgenklaarzeker?, Kindertheater Pielekepoep, de Fanfare van de Eeuwigdurende Bijstand, poppodium Noorderligt (het latere 013) en daaruit voortvloeiende grote evenementen als het Leipparkfestival en Festival Mundial.
Fons werkte later aan (internationale) opleidingen, variërend van Cultuurmanagement tot podiumtechniek (met DO-IT), de eerste Rock Academie op het Europese vasteland en hij plantte het zaadje voor Het Pophuis, een ondersteuningsorganisatie voor muzikanten.
Bij veel van deze initiatieven was Fons betrokken als organisatorisch steunpunt en/of fundament en/of brein. Kregen anderen de aandacht, Fons opereerde veelal in de luwte en was immer een van de stille bouwende krachten en fundamenten.
Postuum kreeg Fons bij monde van cultuurwethouder Marcelle Hendrickx (D66) de expliciete credits voor zijn rol en bijdragen in “de onuitwisbare cultuurimpuls voor Tilburg vanuit notabene Hilvarenbeek”.
Ik hoop dat Fons dit meegekregen heeft.