School in kerk Esbeek rond.

 
Esbeek viert feest goedkeuring kerkverbouwing. De champagnefles gaat open op de binnenplaats van het Gemeentehuis van Hilvarenbeek. De raad heeft zojuist unaniem goedkeuring gegeven aan een verbouwing van de kerk van Esbeek.
Volledig scherm
Esbeek viert feest goedkeuring kerkverbouwing. De champagnefles gaat open op de binnenplaats van het Gemeentehuis van Hilvarenbeek. De raad heeft zojuist unaniem goedkeuring gegeven aan een verbouwing van de kerk van Esbeek. © Jeroen Verhelst/Beeldwerkt

Plan voor school in kerk Esbeek wordt werkelijkheid

HILVARENBEEK - Luid applaus van de publieke tribune en een knallende kurk van een fles champagne op de binnenplaats van het gemeentehuis. De droom van Esbeek wordt werkelijkheid. Donderdagavond stemde de gemeenteraad van Hilvarenbeek unaniem in met het plan om de leegstaande Adrianuskerk te kopen en te verbouwen tot samenwijsaccommodatie (SWA). 

 
 

Het besluit betekent een investering van in totaal 2,8 miljoen euro. Aan het besluit ging nog wel een discussie vooraf. Gemeenschapslijst vond namelijk dat in het voorstel van het college onvoldoende rekening werd gehouden met de risico's die de verbouwing van een kerk met zich meebrengt. De fractie stelde daarom voor om nog niet in te stemmen met het hele krediet, maar als tussenstation eerst 170.000 euro beschikbaar te stellen voor de voorbereidende werkzaamheden. 

Toen bleek dat de fracties CDA, VVD en HOI Werkt niet gingen instemmen met het amendement van Gemeenschapslijst, besloot die fractie het voorstel in te trekken en mee te gaan met het collegebesluit.

Na de verbouwing zullen basisschool de Wingerd, peuterspeelzaal de Debberkes en Klik kinderopvang naar de Adrianuskerk verhuizen.

De Adrianuskerk in Esbeek werd in juni 2013 aan de dienst onttrokken. De gemeente neemt de kerk nu over.
Volledig scherm
De Adrianuskerk in Esbeek werd in juni 2013 aan de dienst onttrokken. De gemeente neemt de kerk nu over. © Joris Buijs / Beeld Werkt